СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 59

Завршени 16. "Вишњићеви дани 2009"

Objavljeno nedelja, 06 decembar 2009 11:19
Štampa

У част српског Хомера Бијељина је и ове године достојно обележила 16. „Вишњићеве дане 2009“ које је организовао ООСПКД „Просвјета“, а финансијски подржали Општина Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске, уз медијско покровитељство ТВ Арена и РТВ „Слобомир“.

Дан пре отварања манифестације у оквиру предманифестационог програма у Народној библиотеци "Филип Вишњић" Бијељина представљена су “Просвјетина“ издања: часопис “Српска вила” Бијељина   и Календар „Просвјете“ за 2009. О издањима су говорили проф. др Цвијетин Ристановић, проф. др Сава Ћеклић и мр Љиљана Лукић.

Манифестација је као и сваке године почела подизањем заставе на платоу испред Библиотеке,  у четвртак 5. новембра 2009. године. Истовремено с подизањем заставе Верица Пејић, вокални солиста Хора „Србадија“ извела је „Пјесму Филипу“, Светислава Божића, а начелник Општине Бијељина господин Мићо Мићић је свечано отворио манифестацију. На Свечаној академији у сали Библиотеке  беседом под називом „Кључне речи Филипа Вишњића“ свечаном скупу обратио се академик  Миро Вуксановић, управник Библиотеке Матице српске из Новог Сада, представници општина Бијељине Славко Башић и Шида Срђан Малешевић. У програму су учествовали  Хор “Србадија”  одломцима из опере “Кнез Иво од Семберије” Исидора Бајића и дечији хор „Мокрањац” под диригентском палицом Јелене Тракиловић. Инсертом из представе „Вилип Вишњић“ у извођењу Бошка Пулетића и Гојка Балетића и наступом  песника: Слободана Ракитића, Ранка Павловића, Милице Јефтимијевић Лилић, Миљурка Вукадиновића, Јованке Стојчиновић Николић, Јелине Ђурковић академија је у целини остварила висок ниво квалитета на задовољство публике за коју није било довољно места у сали . Након Свечане академије у просторијама Периодике у Библиотеци је отворена „Путујућа изложба ћирилице“ (”Култура ћирилице”, Београд). Изложбу је отворио Иван Стратимировић, а у радионици ћирилице учествовали су ученици трећих разреда основних школа и студенти Педагошког факултета.

Други дан манифестације је обележен јавним часом посвећеном Филипу Вишњићу који је одржан у ОШ „Петар Кочић“ Бродац-Међаши. У току вечери је у Музеју Семберија отворена изложба из збирке Музеја Републике Српске „Кићење, симбол и спона између руралног и урбаног костима, а у Биоскопу изведена  позоришна представа „Вилип Вишњић“  др Драгана Илића у режији Бошка Пулетића,  у извођењу глумаца Народног позоришта из Београда: Небојша Кундачина (Стојан Чупић), Гојко Балетић (Филип Вишњић),Бошко Пулетић (Вук Караџић), Урош Урошевић (Зеко Буљубаша).

Трећег дана манифестације у Библиотеци је одржан Округли сто на тему  “Утицај народне књижевности на умјетнички текст”Учесници су били: академик Љубомир Зуковић, проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић,доцент др Јелина Ђурковић и доцент др Саша Кнежевић. У поподневним сатима у Библиотеци су одржана 2 догађаја

 Поетско-музичко вече Удружења савеза слепих Републике Српске  и представљена  је књига, “Пјевање уз гусле”  Димитрија Големовића.Књигу је представио академик Љубомир Зуковић и издавач Мирослав Нишковић а као гост је наступио гуслар Вукан Ђука.У вечерњим сатима у Биоскопу је одржано гусларско вече у коме су учествовали следећи гуслари: Ђорђије Копривица, Младен Јеврић, Бошко Голијанин ,Лука Бошњак, Петар Остојић, Вукан Ђука и Драган Анђић.

Четврти и последњи дан манифестације у јутарњим сатима у Цркви светог Ђорђа одржана је  Литургија и помен Филипу Вишњићу, а у вечерњим сатима у Библиотеци –додељене су награде победницима литерарног,рецитаторског и беседничког такмичења.Наступом победника рецитатора и беседника и завршном беседом „Вишњић и наше време“  Владимира Балашћака, глумца из Сремске Митровице, те  спуштањем Вишњићеве заставе на платоу испред Народне библиотеке "Филип Вишњић" Бијељина, успешно су завршени 16. „Вишњићеви дани“ у Бијељини.

 Медијско праћење и присуство публике на свим програмским садржајима било је на завидној висини.

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail