СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 48

Програм "ДАН ЋИРИЛИЦЕ"

Objavljeno sreda, 30 maj 2018 05:05
Štampa

Његујући и баштинећи ћирилицу, као непролазну вриједност српске културе, Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва ''Просвјета'' Бијељина, поводом Св. Ћирила и Методија и Дана словенске писмености, 23. маја 2018. године у Галерији Центра за културу у Бијељини организовао је програм ''Дан ћирилице''.

 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

 

Програм је започео поздравним обраћањем предсједника бијељинске ''Просвјете'', проф. др Митра Новаковића. У оквиру програма је отворена изложба ћириличних иницијала Олгице Стефановић из Новог Сада и представљено издање ''Сликовни буквар православља'' исте ауторке. О књизи и изложби је говорила ауторка, уз приказивање видео пројекције фотографија са њених изложби, радионица и промоција одржаних широм свијета. Музички дио програма је оплемењен наступом дјечијег хора СЦПД ''Србадија'' Бијељина (диригент др Јелена Милићевић Тракиловић) и солисте Горана Поповића.

Програм посвећен ћирилици је заокружен представљањем 46. број часописа "Српска вила", књижевног часописа који излази од 1995. године и од првог броја па до најновијег је штампан на ћириличном писму. О часопису су говорили чланови уредништва: проф. др Јелина Ђурковић, главна и одговорна уредница, проф. др Цвијетин Ристановић, мр Љиљана Лукић и Душанка Новаковић. Исте вечери су додјељене награде за најбоље радове ученика на конкурсу "Моја ћирилица".

Категорија: литерарни рад, ученици средњих школа
Награда (без рангирања) Ивана Спасојевић, III1 разред
ЈУ Техничка школа ''Михајло Пупин'' Бијељина Шифра рада: 2412
Професор: Александра Новаковић

 

Категорија: литерарни рад, ученици основних школа
1. награда Исидора Срдић, VII3 разред
ЈУ ОШ ''Дворови'' Дворови
Шифра рада: Љубица 7
Наставник: Драгица Николић
2. награда Ненад Алексић, VI разред
ЈУ ОШ ''Алекса Шантић'' Угљевик
Шифра рада: Моја ћирилица
Наставник: Нада Микановић
3. награда Николина Николић, IX разред
ЈУ ОШ ''Кнез Иво од Семберије'' Бијељина
Шифра рада: Црвенкапа X
Наставник: Светлана Стефановић

 

Програм ''Дан ћирилице'' је реализован уз подршку Града Бијељина.

Изложба ћириличних иницијала биће отворена до 10. јуна 2018. године.

''У овом пролазном и ефемерном тренутку садашњости, Олгица Стефановић је одабрала да нас подсети да је у почетку била Реч, и да је Реч била у Бога! Са слова Олгице Стефановић посматрају нас преци, на њима читамо свој генетски код, свој завршни рачун савести и тежину коју ћемо имати када нас буду мерили.

Олгица Стефановић се бави ћирилицом, и као чувар Грала бди над њеном скривеном силом, над њеном светошћу, над њеном древношћу...''

Драгомир М. Ацовић

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail