СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 59

Вече посвећено Светом Пантелејмону

Objavljeno ponedeljak, 08 avgust 2016 11:14
Štampa

У оквиру "Пантелинских свечаности" у Бијељини је вечерас одржано "Пантелинско духовно вече", на коме је српски глумац Горан Јокић говорио "Небеску литургију" Светог владике Николаја Велимировића, те дио текста из житија Светог Пантелејмона.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Бијељина Душанка Новаковић рекла је да је организациони одбор учинио све да "Пантелинске свечаности" буду програмски веома испуњене, а вечерас "Просвјета" и Хор "Србадија" највећим дијелом учествују у организацији "Пантелинске духовне вечери".
"Ово вече треба све нас да држи у једном фином осјећању и продуховљењу, а смисао ове вечери и јесте да се наш град представи као град отвореног срца који има шта да каже о себи", рекла је Новаковићева.

У програму, осим глумца Народног позоришта Републике Српске Горана Јокића, учествовао је Хор "Србадија", те подмладак "Просвјете", ученици који су побједници на престижном такмичењу бесједника и рецитатора у оквиру манифестације "Вишњићеви дани".
Диригент Хора "Србадија" Десанка Тракиловић рекла је да овај хор 25. пут наступа поводом овог великог празника - славе града Бијељина Светог Пантелејмона. Својим богатим репертоаром представили су се чланови "Србадије", а садржај цјеловечерњег програма употпунио је и наступ солиста Јовице и Верице Пејић из новосадског Народног позоришта, те бањалучког глумца Горана Јокића.

"Вјерујем да је вечерашњи програм задовољио потребе наше публике, а вечерас имамо неколико руских, српских аутора и више духовног програма", рекла је Тракиловићева.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је "Пантелинско духовно вече" посвећено заштитнику града Бијељина - Светом Пантелејмону.

"Надам се да ће ово вече, као и све што смо припремили за сутра, бити достојно презентовано и чиме ћемо обиљежити нашу славу заједно са пријатељима из братских градова који су већ стигли у наш град", рекао је Мићић, изразивши наду и жељу да ће се овај дан наставити славити у љубави, слози и миру.
Народни посланик у Скупштини Републике Српске Златко Максимовић рекао је да се Свети Пантелејмон, који је заштитник града Бијељина, вијековима слави на овим подручјима.

"Очекујем да ћемо и у наредном приоду сви заједно обиљежавати нашег заштитника Светог Пантелејмона, а ови дани, свједоци смо, највеселији су дани који се прослављају у Семберији", рекао је Максимовић.

Максимовић, који је и кандидат за градоначелника Бијељине на предстојећим изборима, изразио је задовољство што у овом периоду у свој крај долазе људи из дијаспоре да би обиљежили најсвечаније дане у родном граду.

Духовној вечери посвећеној Светом Пантелејмону претходило је полагање вијенаца и цвијећа на споменик борцима погинулим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, а сутра слава града почиње Светом литургијом у Цркви Светог Ђорђа, те традиционалним ломљењем славског колача испред зграде Градске управе.

На градском тргу у Бијељини грађане вечерас забавља трубачки оркестар Дејана Петровића.

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail