СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 58

Данас почињу 24. "Вишњићеви дани"

Objavljeno petak, 03 novembar 2017 11:06
Štampa

У Бијељини ће данас почети 24. Духовно-културна манифестација "Вишњићеви дани", а с обзиром на то да се ове године навршава 250 година од рођења великог српског пјесника Филипа Вишњића, трајаће два дана дуже и програм ће бити богатији и садржајнији.

 

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Митар Новаковић најавио је да ће застава "Вишњићевих дана" бити подигнута у 17.00 часова испред Народне библиотеке "Филип Вишњић", чиме ће званично бити отворена ова манифестација, док ће у 19.00 часова у Центру за културу бити одржана свечана академија.

Сутра, другог дана манифестације, биће организовани 8. Сусрети младих пјесника "На Филиповим стазама", као и представљање књиге "Вукови пјевачи из БиХ", Љубомира Зуковића и Јелине Ђурковић.

Трећи дан, посвећен српском Хомеру, резервисан је за такмичење рецитатора и бесједника ученика и студената.

У оквиру програмских садржаја манифестације, ученици Основне школе "Петар Кочић одржаће поетски час у Међашима у којима је Вишњић проживио велики дио живота.

Ученици и наставници Музичке школе "Стеван Стојановић Мокрањац" и Академије умјетности Слобомир П Универзитета имаће концерт у Епархијском културном центру Епархије зворничко-тузланске.

Савез слијепих и слабовидих ће у Народној библиотеци "Филип Вишњић" организовати културно-умјетнички програм, а бијељинска књижевница Љиљана Лукић представиће роман "У небо загледан".

За уторак, 7. новембра, претпосљедњег дана заказана је промоција часописа за књижевност, науку и културу "Српска вила" и отварање изложбе о фотографском занату у Музеју Семберије.

Фолклорном и гусларском вечери у Центру за културу и спуштањем заставе у сриједу, 8. новембра, биће завршени овогодишњи "Вишњићеви дани" чији су покровитељи Град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail