СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 58

Вишњићеви дани почињу 3. новембра

Objavljeno utorak, 31 oktobar 2017 11:14
Štampa

Овогодишњи "Вишњићеви дани" почињу 3. новембра и трајаће шест дана, најавили су данас предсједник СПКД "Просвјета" Митар Новаковић и градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

 

- Двадесет и четврти Вишњићеви дани трајаће два дана дуже, с обзиром на то да се ове године навршава 250 година од рођења Филипа Вишњића. Градска управа је и ове године, традиционално, генерални покровитељ ове манифестације, а заједно са установама културе учествовала је и у организацији - навео је градоначелник Мићић.

Градска управа ће за ову манифестацију издвојити 10.000 конвертибилних марака, а очекује се и новчана подршка Владе Републике Српске и Савјета министара БиХ. Предсједник СПКД „Просвјета" Митар Новаковић најавио је да ће застава „Вишњићевих дана" испред Народне библиотеке „Филип Вишњић" бити подигнута 3. новембра у 17:00 часова, чиме ће званично бити отворена ова манифестација.

Истог дана у 19:00 часова у Центру за културу „Семберија" биће одржана Свечана академија. Другог дана манифестације биће организовани 8. сусрети младих пјесника „На Филиповим стазама", као и представљање књиге „Вукови пјевачи из БиХ" Љубомира Зуковића и Јелене Ђурковић.

Трећи од дана посвећених српском Хомеру резервисан је за такмичење рецитатора и бесједника ученика и студената. Шестог дана новембра ученици Основне школе „Петар Кочић" ће одржати поетски час у Међашима у којима је Вишњић проживио велики дио живота.

Истог дана ученици и наставници Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац" и Академије умјетности Слобомир П Универзитета одржаће концерт у Епархијском културном центру Епархије зворничко-тузланске.

Вечерњи термин је резервисан за Народну библиотеку „Филип Вишњић" у којој ће Савез слијепих и слабовидих организовати културно-умјетнички програм, а бијељинска књижевница Љиљана Лукић ће представити роман „У небо загледан".

За претпоследњи дан заказана је промоција часописа за књижевност, науку и културу „Српска вила" и отварање изложбе о фотографском занату у Музеју Семберије.

Фолклорном и гусларском вечери у Центру за културу и спуштањем заставе 8. новембра биће завршени овогодишњи „Вишњићеви дани".

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail