СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 58

Одржана Свечана академија посвећена Вишњићу и Његошу

Objavljeno utorak, 05 novembar 2013 11:00
Štampa

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је вечерас да је Свечана академија "Вишњић и Његош" у Бијељини једна од важнијих манифестација у Републици Српској која подвлачи значај српског језика и ћирилице.

Мутабџија је нагласио да је битку за ћирилицу данас неопходно водити далеко осмишљеније, понекад и агресивније.

"Враћање Филипу Вишњићу је враћање и извориштима српске духовности и културе", рекао је Мутабџија на академији организованој у оквиру вишедневне манифестације "Вишњићеви дани".

Он је додао да је ова академија организована у част великана српске народне поезије, "српског Хомера" Филипа Вишњића, у граду у којем је дух и траг његовог стваралаштва најприсутнији.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом, који је благословио Свечану академију, рекао је да је ово прилика да се сјетимо великана, попут Филипа Вишњића и свих прије и послије њега.

Владика Хризостом је свима који његују дух и традицију великог српског пјесника, који су на његовом, али и Његошевом путу, честитао јубилеј – 20 година "Вишњићевих дана" и 200 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша.

"Нека Господ благосиља наш српски народ који ствара такве великане, као што су с једне стране у науци Михајло Пупин и Никола Тесла, а с друге стране Његош и Вишњић у народном стваралаштву пјесама и гусала", нагласио је владика Хризостом.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Бијељина Славко Башић подсјетио је да градска управа већ 20 година организује "Вишњићеве дане", манифестацију која је из године у годину успјешнија и посјећенија, са богатим програмским садржајем.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Бијељина Душанка Новаковић навела је да је циљ манифестације да овај град из године у годину подиже на све већи ниво културе.

Она је додала да су из "Вишњићевих дана" израсле и многе институције потребне овом граду.

О имену, величини и значају Филипа Вишњића бесједио је предсједник Матице Српске Драган Станић.

У културном дијелу програма Свечане академије, која је одржана у Центру за културу у Бијељини, учествовао је Хор "Србадија" и пјесник Рајко Петров Ного, чијим стиховима је затворена вечерашња академија.

Манифестацију "Вишњићеви дани" организује СПКД "Просвјета" Бијељина, под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail