СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 58

Почела 19. манифестација "Вишњићеви дани"

Objavljeno utorak, 06 novembar 2012 10:50
Štampa

Манифестација "Вишњићеви дани", која се одржава 19. пут, отворена је јуче у Бијељини, а програм обухвата књижевне промоције, ликовне изложбе, као и такмичење младих књижевника и бесједника.

Организатор манифестације је бијељински Општински одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета", а предсједник овог одбора Душанка Новаковић каже да је овогодишњи програм занимљив и разноврстан.

- Дуг период трајања манифестације и рад на подизању квалитета програма чине углед "Вишњићевих дана". Ранијих година поставили смо стандард испод којег се не би смјело ићи. У програму су свечана академија, округли сто, представљање књига и часописа, поетски часови у Трнови, манастиру Тавна, Међашима... помен Филипу Вишњићу - рекла је Душанка Новаковић.

Она додаје да је мото овогодишње манифестације: "Шта би Вишњић данас видио", који је и наслов овогодишње бесједе др Јелине Ђурковић.

- "Вишњићев пјеснички споменик револуцији" је књига Саше Кнежевића коју ће представити академик Љубомир Зуковић, др Јелина Ђурковић и др Војо Ковачевић. Тема округлог стола је: "Улога и значај периодике у његовању културе". Све смо усмјерили на сусрет старог и новог, на поштовање традиције у име будућности, на постављање наших великана на мјеста гдје ће освјетљавати путању за сва времена - истиче Новаковићева.

"Вишњићеви дани" окупљају бројне ствараоце, а програм је претходних година привлачио много посјетилаца.

- Акценат смо ставили на резултате које су "Вишњићеви дани" остварили претходних година. Са манифестацијом је стасавао наш часопис за књижевност, науку и културу "Српска вила" који излази у континуитету, два пута годишње и биће представљен његов 36. број - најавила је Новаковићева.

Она истиче да такмичење рецитатора и бесједника привлачи све више учесника, а за циљ има његовање језичке културе код младих. Такође, постоји и литерарни конкурс манифестације који афирмише младе књижевне ствараоце.

- Све заједно треба да јача одговорност према традицији, језику, ћирилици и успоставља сарадњу са градовима и регијама у којима је боравио Филип Вишњић, а то су Угљевик, Бијељина и Шид. Представљањем умјетника из Бијељине овај град добија препознатљиво мјесто на културној мапи Републике Српске - рекла је Новаковићева.
"Просвјета"

- Активношћу сваког одбора појединачно може се остварити програм Главног одбора "Просвјете". Проблема има много, рад на култури тражи много знања, времена, давања цијелог себе да би у будућности били видљиви резултати. Материјална подршка за "Просвјету" није одговарајућа, ни довољна - каже Душанка Новаковић.

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail