СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 58

Отворена 20. манифестација "Вишњићеви дани"

Objavljeno ponedeljak, 04 novembar 2013 10:46
Štampa

Подизањем заставе на платоу испред Народне библиотеке "Филип Вишњић" у Бијељини је данас озваничен почетак 20. културне манифестације "Вишњићеви дани", која ће трајати до 8. новембра.

У присуству ученика, професора, представника градске власти и бројних поклоника културе и народног стваралаштва, након подизања заставе, у градском парку је откривена обновљена биста овом епском пјеснику и гуслару.

Према програму манифестације, која се одржава у знаку два јубилеја – 20 година одржавања "Вишњићевих дана" и 200 година од рођења Петра Другог Петровића - Његоша, биће одржани свечана академија, гусларско и фолклорни вече, такмичење рецитатора и бесједника, те други садржаји.

"Програм је разноврстан и постављен је тако да прати и јубилеј манифестације и 200 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша. На свечаној академији, на симболичан начин, биће представљена два пјесника - Вишњић и Његош", рекла је Душанка Новаковић, предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Бијељина.

Она је оцијенила да је за 20 година, колико се одржава манифестација, квалитет програма битно "израстао".

На овогодишњој манифестацији музичко-сценским перформансом "С Вишњићем у сјећању – свјетлост музике и стиха" публици ће се представити и Савез слијепих Републике Српске и Међуопштинска организација слијепих и слабовидих Бијељина, као и Архив Републике Српске који ће у Музеју Семберије представити изложбу "Јован Дучић у дипломатији".

"Вишњићевим данима" у Бијељини претходили су дани посвећени овом пјеснику у Шиду, који су завршени јуче.

Организатор манифестације је СПКД "Просвјета" Бијељина у сарадњи са установама и организацијама културе, а покровитељи овогодишњих "Вишњићевих дана" јесу град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail