СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 58

Бијељина: Отворени 21. “Вишњићеви дани”

Objavljeno sreda, 05 novembar 2014 10:42
Štampa

У Бијељини је синоћ свечано отворена културна манифестација "Вишњићеви дани", која се ове године одржава у знаку 180 година од смрти Филипа Вишњића, 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића, 150 година од рођења Бранислава Нушића, 100 година од почетка Великог рата, те 90 година од смрти Алексе Шантића.

На свечаној академији “Филип и Вук”, која је потом услиједила, министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија рекао је да ово најзначајнија културна манифестација у Републици Српској.

“Филип Вишњић је први лик из историје српског народа БиХ кога ми данас прослављамо. Све друге културне манифестације у Српској су везане искључиво за савремене ствараоце, културне раднике 20. вијека”, рекао је Мутабџија.

Он је истакао да је Филип Вишњић остварио идеал српског народа којем се данас тежи.

Мутабџија је напоменуо да ресорно министарство годинама подржава манифестацију “Вишњићеви дани” која је симбол стваралаштва српског народа.

“Српски Хомер није само човјек Семберије. Данас се сви идентификујемо са исходиштем српске културе, а морамо бити свјесни да је највећи дио културних утицаја дошао, ипак, из тог период”, рекао је Мутабџија.

Он је нагласио да се за овогодишњу манифестацију веже пет значајних јубилеја, чиме су “Вишњићеви дани” додатно добили на значају.

О Филипу Вишњићу и дјелу Вука Стефановића Караџића бесједио је академик Миодраг Матицки, који је истакао да је ова година значајна не само по томе што се обиљежава 150 година од смрти Караџића, него и због чињенице да је прије 200 година објављена његова “Песмарица”, којом је српски народ закорачио у свјетску књижевност.

“Ако Срби имају нешто што је класика у књижевности то је Вишњић и његова народна песма са којом је све почело”, рекао је Матицки.

Предсједник СПКД “Просвјета” Бијељина Душанка Новаковић рекла је да програм овогодишњих “Вишњићевих дана” обухвата редовне садржаје као што су литерарни конкурс, такмичење рецитатора и бесједника, али ће изостати представљање јубиларног 40. броја часописа “Српска вила”.

“На овогодишњој манифестацији акценат је стављен на активности институција које носе име Филип Вишњић – Народна библиотека и Гимназија”, додала је Новаковићева.

Свечаној академији претходило је традиционално подизање заставе “Вишњићеви дани” и промоција књиге “Прољећа редова Јосифа”, аутора Тихомира Несторовића, која је одржана у Народној библиотеци “Филип Вишњић”.

Хор “Србадија”, те ученици бијељинске Гимназије “Филип Вишњић” својим наступом употпунили су свечаност која је одржана у Центру за културу.

Покровитељи овогодишње манифестације, која траје до 8. новембра, су град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail