СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 58

У Бијељини почињу 22. "Вишњићеви дани"

Objavljeno sreda, 04 novembar 2015 10:38
Štampa

Манифестација "Вишњићеви дани", која почиње данас у Бијељини, биће одржана у свјетлу 255 година од рођења Кнеза Иве од Семберије и 100 година од рођења Бранка Ћопића.

 

Отварање манифестације и полагање вијенаца на споменик Филипу Вишњићу испред Народне библиотеке која је названа по овом пјеснику планирано је за 12.00 часова, а потом ће услиједити изложба "Ведрине и сете Бранка Ћопића".

Вечерас у 19.00 часова Музеју Семберија биће отворена изложба "Српска ношња у 19. вијеку", док ће у 20.00 часова у Центру за културу бити одржана Свечана академија Филип Вишњић и кнез Иво од Семберије, којој ће присуствовати министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

У програму Свечане академије учествоваће Српско црквено-пјевачко друштво "Србадија", књижевник Ранко Рисојевић, као и пјесници Јованка Стојчиновић Николић, Рајко Петров Ного, Зоран Костић, Ранко Павловић.

Током овогодишње 22. манифестације, која ће трајати пет дана, посебна пажња биће посвећена очувању ћирилице чему ће бити посвећен и научни скуп. Ријеч је о скупу "Очување српског језика и ћирилице као важан национални задатак" на којем ће у петак, 6. новембра, учествовати Милорад Симић, Зоран Стефановић, Никола Смоленски, Брана Вељковић.

За петак, 6. новембар, у 17.00 часова предвиђено је представљање књиге "Српски језик између науке и политике" аутора Милоша Ковачевића. О књизи ће у Галерији Центра за културу говорити Миланка Бабић, Михаило Шћепановић и Душко Пепуља.

Претходног дана биће отворена изложба "Моја ћирилица" аутора Олгице Стефановић, представљен 41. и 42. број часописа за књижевност, науку и културу "Српска Вила", те, у оквиру програм Савеза слијепих Републике Српске, промовисана књиге "Збиље и тајанства" аутора Борке Тадић.

У оквиру богатог програма биће одржано и такмичење младих, односно ученика основних и средњих школа, те бесједника који ће излагати своје теме посвећене епском пјеснику Филипу Вишњићу.

Посљедњег дана манифестације - у недјељу, 8. новембра, биће проглашени побједници такмичења у литерарним и ликовним радовима, те бесједништву.

За 18.00 часова заказано је представљање књиге "На крилима слободе" аутора Бошка Вујачића, а у 19.00 часова Гусларско и фолклорно вече.

Члан Организационог одбора Славко Башић рекао је раније да су у ову 22. културну манифестацију укључени све установе културе – Музеј, Народна библиотека "Филип Вишњић" и Центар за културу "Семберија".

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail