СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 58

Извјештај о организацији и реализацији манифестације 23. ''Вишњићеви дани'' у Бијељини

Objavljeno utorak, 22 novembar 2016 10:37
Štampa

УВОДНЕ НАПОМЕНЕ

Културна манифестација 23. ''Вишњићеви дани'', посвећена великану Филипу Вишњићу, одржана је у Бијељини од 4. до 8. новембра 2016. године.

Организатор манифестације је Град Бијељина, а носилац реализације је Српско просвјетно и културно друштво ''Просвјета'' - Градски одбор у Бијељини, у сарадњи са градским установама културе и образовања: Народном библиотеком ''Филип Вишњић'', Јавном установом Центар за културу ''Семберија'', СЦПД ''Србадија'', Јавном установом Музеј Семберије и Јавном установом СКУД ''Семберија''. Покривитељи манифестације били су Град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

''Вишњићевим данима" у Бијељини претходили су "Вишњићеви дани" у Шиду који су трајали од 28. октобра до 1. новембра 2016. године. Сарадња између ове двије општине која је успостављена прије неколико година наставила се, и у даљем је напредовању. Делегација из Бијељине присуствовала је парастосу и полагању цвијећа на гроб Филипа Вишњића у Вишњићеву, те културно- умјетничком програму код споменика у Вишњићеву 29. октобра. Делегација из Бијељине присуствовала је и Свечаној академији у Шиду, 30. октобра. Организациони одбори  Шида и Бијељине имали су , поред посебних својих плаката, заједнички плакат : ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ 2016  ШИД -- БИЈЕЉИНА ( 28. октобар - 8. новембар).При уређивању сценског простора за Свечану академију помагао је сценограф из Шида Цветин Аничић. Аутор цјелокупног идејног пројекта Манифестације је Душанка Новаковић, предсједница Градског одбора "Просвјете" Бијељина.

Успјешној реализацији манифестације допринијело је учешће локалних и републичких медија који су догађаје током петодневног трајања „Вишњићевих дана” редовно пратили и квљалитетно презентовали јавности (РТРС, РТВ БН, РТ Слобомир, ТВ ИН, НТВ Арена, Семберске новине, Радио ПАН, СРНА, Бобар радио и Радио БиХ 1.

  

 

Галерију фотографија са манифестације 23. "Вишњићеви дани" погледајте ОВДЈЕ.

 

ПРВИ ПРОГРАМСКИ ДАН

4. новембар(петак)

Отварање манифестације, 4. новембра у 12 часова испред Народне библиотеке "Филип Вишњић" почело је полагањем цвијећа на споменик Филипу Вишњићу и подизањем заставе "Вишњићевих дана" у чему су учествовале културне установе које носе име Филипа Вишњића (Библиотека и Гимназија), те представници Градске управе и чланови СКУД"- а Семберија".

Вечерњи програм започео је у 18, 30 часова у Галерији Центра за културу "Семберија", отварањем Ретроспективне изложбе Ненада Тодоровића ( 1942- 2012) уз пригодан музички програм у коме су учествовали: Весна Вујичић, Ведрана Ракић и Огњен Вујичић.

Свечана академија: " Филип Вишњић и Петар Кочић - лучоноше слободе", одржана је у великој сали Центра за културу " Семберија" у 19 часова. Хор "Србадија"под диригентском палицом проф. др Десанке Тракиловић и др Јелене Милићевић Тракиловић извео је Химну Републике Српске, неколико духовних и националних композиција. О Филипу Вишњићу бесједио је Недељко Терзић, књижевник, публициста и новинар из Сремске Митровице. Пјесници : Милица Јефтимијевић Лилић из Београда, Давид Кецман Дако из Сомбора и Срђан Малешевић из Шида говорили су своју поезију. Наступ младе умјетнице на гуслама, Бојане Пековић из Краљева посебно је топло примљен код публике. Био је то велики допринос квалитету манифестације и прави доказ Вишњићеве величине јер је младим ствараоцима дао прилику и инспирацију да гусле живе и добијају, како традиционални звук, тако и нове обраде.

Програм су, кроз стваралаштво Филипа Вишњића и Петра Кочића,  водили драмски умјетници Биљана Ђуровић из Београда и Иван Петровић из Бијељине.

 

ДРУГИ ПРОГРАМСКИ ДАН

5. новембра (субота)

У Галерији Центра за културу такмичили су се рецитатори и бесједници у неколико категорија рецитатора : основне школе - млађи узраст (од првог до петог разреда), основне школе - старији узраст (од шестог до деветог разреда) и средње школе, од 10 до 17 часова . Бесједници : основци на ауторизоване бесједе познатих; среднјошколци и студенти са оригиналном бесједом на слободну тему и на задату тему под називом   "Вишњићево име и његове пјесме треба да се рано урезују у душу наше омладине, јер те пјесме дишу најчистијим духом".

Овај програм представља посебан квалитет "Вишњићевих дана" јер побуђује велико интересовање ученика, наставника и школа , омогућује презентовање талентоване дјеце и омладине, а у некој даљој визији, на овај начин, расте једна незванична а квалитетна школа језичке културе. Ове године пријављено је 90 такмичара.

Културно - умјетнички програм Савеза слијепих и слабовидих Републике Српске  одржава се сваке године у оквиру " Вишњићевих дана" у Народној библиотеци "Филип Вишњић"са веома запаженим наступима музичких и књижевних талената  (ове године) из : Дервенте, Бањалуке , Добоја и Козарске Дубице.

Часопис за умјетност, науку и културу "Српска вила" који издаје СПКД"Просвјета"- Градски одбор Бијељина ( 43.мајски и 44.октобарски број) представили су у Галерији Центра за културу чланови Редакције: проф. др Цвијетин Ристановић,главни и одговорни уредник, Душанка Новаковић, проф. др Јелина Ђурковић, мр Љиљана Лукић и Борислав Гаврић. Часопис "Српска вила" има угледне и бројне сараднике. Одавно је прерасла локални оквир јер објављује књижевне и научне прилоге са свих простора гдје живе и стварају Срби, а објављује и преведена дјела.Часопис се и поред материјалних тешкоћа, одржао у континуитету 22 године и постигао завидан квалитет међу гласилима српског говорног простора.

 

ТРЕЋИ ПРОГРАМСКИ ДАН

6. новембар (недеља)

Делегација Организационог одбора "Вишњићевих дана", као дио редовног програма, сваке године увршћује посјету Манастиру Тавна и Споменику Филипу Вишњићу у Трнови, његовом мјесту рођења.Ове године, уз полагање цвијећа и поклоне манастирској библиотеци "Просвјетиних" издања,одржани су и пригодни поетски часови.

У вечерњем програму, у 19 часова, у Галерији Центра за културу бијељинска умјетница мр Александра Радосављевић одржала је клавирски концерт чији је програм садржао дјела : Франца Листа, Роберта Шумана и Сергеја СергејевичаПрокофјева.

 

ЧЕТВРТИ ПРОГРАМСКИ ДАН

7. новембар (понедељак)

Програм на Вишњици гдје је Филип Вишњић провео дјетињство и младост и у Подручној школи у Међашима (ОШ"Петар Кочић" Бродац), одржан је поетски час и Музичко- сценски програм посвећен Филипу Вишњићу и Петру Кочићу.

У вечерњем програму, у 18 часова у Народној библиотеци" Филип Вишњић" одржана је промоција романа "У трагању за оцем" бијељинске књижевнице,професорке и угледног члана "Просвјете", Љиљане Лукић. Радња романа је узета из историје средњег вијека сјевероисточне Босне .Роман припада циклусу романа са истом тематиком,а централно мјесто припада изумрлој великашкој породици Златоносовића.(Јелена Златоносовић, Др Николо, Звијезда падалица, У трагању за оцем. Роман су представили: Ранко Рисојевић, рецензент, Душанка Новаковић, Јован Цвјетковић и ауторка.

У 19, 30 часова , у Музеју Семберије отворена је Изложба: "Венчани и свадбени обичаји ваљевског краја" коју су Народни музеј Ваљева и Музеј Семберије у Бијељини уприличили као знак дугогодишње сарадње ове двије институције.

 

ПЕТИ ПРОГРАМСКИ ДАН

Митровдан, 8. новембар(уторак)

Завршни дан "Вишњићевих дана" има у једном дијелу устаљени програм - Литургија и помен Филипу Вишњићу у Храму светог Георгија у Бијељини.

У 12 часова, у Народној библиотеци "Филип Вишњић" проглашени су побједници на расписани литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа на теме: "Стварајући пјесме велике љепоте, снаге и мудрости, Вишњић је идеал чији нас поетски геније непрекидно надахњује и оплемењује" (за ученике виших разреда основне школе) и "Вишњић и Кочић - лучоноше слободе" (за ученике средњих школа), и побједници такмичења рецитатора и бесједника свих категорија. Наступ најбољих сам је режирао изузетан програм у коме су уживали родитељи, наставници и ученици. Побједници овогодишњег такмичења су:

 

У категорији литерарних радова ученика основних школа:

Награда

Име и презиме ученика

Разред

Школа

Наставник

Прва награда

Марија Перковић

9. р.

ОШ ''Меша Селимовић'' Јања

Марица Батинић

Друга награда

Бојана Крсмановић

9. р.

ОШ ''Меша Селимовић'' Јања

Марица Батинић

Трећа награда

Весна Ранкић

6. р

ОШ ''Дворови'' Дворови

Драгица Николић

 

 

У категорији литерарних радова ученика средњих школа:

Награда

Име и презиме ученика

Разред

Школа

Наставник

Прва награда

Миљан Кујача

4. р.

Гимназија ''Филип Вишњић'' Бијељина

Милена Ђокић

Друга награда

Слађана Лукић

1. р.

Гимназија ''Филип Вишњић'' Бијељина

Радмила Марић

Трећа награда

Бане Стајић

4. р.

ТШ ''Михајло Пупин'' Бијељина

Александра Новаковић

Комисија за оцјену наступа такмичара у рецитовању и бесједништву радила је у саставу:

  1. проф. др Цвијетин Ристановић, предсједник,
  2. Иванка Ранковић
  3. Петра Мићић

 

 

У оквиру такмичења рецитатора, категорија ученика основних школа - млађи узраст:

Награда

Име и презиме ученика

Разред

Школа

Наставник

Прва награда

Зорица Мркаљевић

4. р.

ОШ ''Меша Селимовић'' Јања

Маријана милановић

Друга награда

Александар Крстић

 

 

ОШ ''Кнез Иво од Семберије'' Бијељина

Маријана Шавија

Трећа награда

Борислава Перић

 

2. р.

ОШ ''Дворови'' Дворови

Драгана Вујица

Лука Ђуреин

5. р.

ОШ ''Кнез Иво од Семберије'' Бијељина

Јелица Ћирковић

 

У оквиру такмичења рецитатора, категорија ученика основних школа - старији узраст:

Награда

Име и презиме ученика

Разред

Школа

Наставник

Прва награда

Ивана Симеуновић

7. р.

ОШ ''Дворови'' Дворови

Анђелка Љубојевић

Друга награда

Ања Ђокић

8. р.

ОШ ''Вук Караџић'' Бијељина

Стајка Стојановић

Тамара Станишић

7. р.

ОШ ''Вук Караџић'' Бијељина

Стајка Стојановић

Трећа награда

Кристина Оплакан

9. р.

ОШ ''Кнез Иво од Семберије'' Бијељина

Анка Тодоровић

Валентина Шарић

8. р.

ОШ ''Алекса Шантић'' Угљевик

Радинка Лукић

 

Категорија бесједе (основне школе):

Награда

Име и презиме ученика

Разред

Школа

Наставник

Прва награда

Лука Благић

9. р.

ОШ ''Кнез Иво од Семберије'' Бијељина - п.о. Ковиљуша

Анка Тодоровић

Друга награда

Богдан Тинтор

9. р.

ОШ ''Меша Селимовић'' Јања

Марица Батинић

Трећа награда

Бранислав Барјактаревић

8. р.

ОШ ''Дворови'' Дворови

Весна Митровић

Утјешна награда

Огњен Гајић

4. р.

ОШ "Свети Сава" Црњелово

Јелена Кокановић

Комисија за оцјену наступа такмичара у рецитовању и бесједништву основних школа радила је у саставу:

  1. Иванка Ранковић, предсједник
  2. Петра Мићић
  3. Ненад Благојевић

 

У оквиру такмичења рецитатора (средње школе):

Награда

Име и презиме ученика

Разред

Школа

Наставник

Прва награда

Исидора Давидовић

4. р.

Гимназија ''Филип Вишњић'' Бијељина 

Наташа Трифковић Ђмура

Милица Вељанчић

4. р.

Гимназија ''Филип Вишњић'' Бијељина 

Наташа  Трифковић Ђмура

Друга награда

Јована Крстић

 

''Пољопривредна и медицинска школа'' Бијељина 

Биљана Настасић

Трећа награда

Андреа Цвјетиновић

 

Средња стручна школа Јања

Милица Марић

 

Категорија бесједа (средње школе):

Награда

Име и презиме ученика

Разред

Школа

Наставник

Прва награда

Ђорђе Мирковић

4. р.

Гимназија ''Филип Вишњић'' Бијељина 

 

Друга награда

Јована Барбу

 

Економска школа Бијељина

 

Трећа награда

Милана Настасић

 

''Пољопривредна и медицинска школа'' Бијељина 

 

 

Категорија бесједа (студенти) :

Награда

Име и презиме ученика

Разред

Школа

Наставник

Прва награда

Милкица Михојлић

 

Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву

 

Друга награда

Бранислава Петковић

 

Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву

 

Трећа награда

Мирјана Настасић

 

Медицински факултет Нови Сад

 

Комисија за оцјену наступа такмичара у рецитовању и бесједништву средњих школа и факултета радила је у саставу:

  1. Проф. др Јелина Ђурковић, предсједник
  2. Љиљана Лукић
  3. Иван Петровић

 

Побједницима су уручене награде у књигама и дипломама, а наставницима - менторима захвалнице и "Просвјетина" издања часописа. Већ трећу годину овај програм прати и Фонд дјечије заштите Републике Српске који је у свој програм слања дјеце разних нивоа социјалних категорија, у сарадњи са Центром за социјални рад , уврстио и дјецу- таленте са такмичења рецитатора. Претходне двије године су наши првонаграђени рецитатори боравили на љетовању у Кумбору( 2015) и Бечићима (2016), што ће се наставити и наредних година.

Сваке године , Организациони одбор у завршници програма организује Научни скуп или Округли сто на тему која спаја традиционално и актуелно како би одговорила на важна  питања очувања и јачања националног, културног и духовног идентитета. Ове године због материјалне неизвјесности , непостојања информације да ли ће Пројекат "Вишњићевих дана " бити суфинансиран од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске, одбор се одлучио да умјесто научног скупа одржи једно важно предавање из културне политике на тему: " Могућност и неопходност интегративности српске културне политике". Предавање је , у Галерији Центра за културу, одржао шеф катедре за српску књижевност Филолошког факултета из Београда, проф. др Мило Ломпар.

Програм "Вишњићевих дана" успјешно је завршен у 20 часова у Свечаној сали Центра за културу Гусларском и фолклорном вечери у организацији СКУД-а "Семберија".

Вишњићеви дани "својим разноврсним програмом остварују циљеве повезивања образовних, васпитних и забавних елемената  кроз занимљиве садржаје, настојећи да одњегују квалитетну публику свих генерација, нарочито младих, усмјеравајући им пажњу на непролазне вриједности наше историје и културе.

Саставни дио Извјештаја чине наративни и финансијски дио, медијски прилози и фотографије.

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail