СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 58

29. "Вишњићеви дани" - Четврти програмски дан

Objavljeno utorak, 08 novembar 2022 09:03
Štampa

7. новембар 2022. године

У 10:30 часова делегација "Просвјете" са представницима Градске управе, прадставницима ЈУ ОШ "Петар Кочић" из Броца су положили вијенце на споменик Филипу Вишњићу у Међашима. Историјски час о Филипу Вишњићу је одржао је Тихомир Несторовић,  након чега су пригодне стихове рецитовали ученици ЈУ ОШ "Петар Кочић" Бродац - подручне школе у Међашима.

Културно умјетнички програм Савеза слијепих Републике Српске одржан је у Народној библиотеци „Филип Вишњић” у 13.00 часова.  Чланови Савеза слијепих и слабовидих особа, у склопу програма „Вишњићеви дани“, презентовали су поетско-музички програм и промовисали књигу „Песме старог Јапана“ аутора Милоша Црњанског. У програму учествовали су, поред чланова Савеза слијепих и слабовидих, и ученици специјалне школе „Будућност“ из Дервенте, као и представници ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске.

Изложба "Папир говори - папирни новац Србије и Југославије од 1887 - 1996" је отворена у 17,30 часова у Народној библиотеци "Филип Вишњић"  аутора археолога кустоса Небојше Димитријевића, која је по први пут представљена изван територије Републике Србије. Небојша Димитријевић, директор Народног музеја у Лесковцу и аутор изложбе, рекао је да је ова изложба, изложба која говори о новцу на један други начин, не само кроз његову монетарну вредност, већ кроз спознају да мотиви на новцу осликавају друштвене и естетичке вредности у једној држави.

Одмах након отварања изложбе промовисана је књига "Дневник ратног хирурга" Миодрага Лазића. Ова књига један је од најаутентичнијих докумената и свједочења о грађанском рату у БиХ и страдању српског народа за слободу, рекао је на представљању књиге универзитетски професор из Ниша Горан Максимовић. Прича о дешавањима у ратној болници у српском дијелу Сарајева показује праву природу рата, гдје су Срби читав рат провели у окружењу, бомбардовани, без струје, воде, гаса и свега што је било неопходно за рад болнице, изложени свакодневном гранатирању, али је и у таквим условима урађено 3.500 најтежих операција и спасен огроман број живота, истакао је Максимовић. Он је навео да је књига потврда Лазићеве дубоке оданости српском народу и приказ овог истинског патриоте и родољуба. Максимовић, који је аутор предговора у новом издању књиге коју је први пут објавила Новинска агенција Републике Српске Срна 1996. године, каже да она, осим литератног значаја, има и документарно-историјску вриједност. Миодраг Лазић, познати српски хирург из Ниша, преминуо је 14. априла 2020. године у 65. години од вируса корона. Учесници промоције су сваком посјетиоцу поклонили књигу, поклоњено је преко стотину примјерака.

Свечана академија одржана је у Центру за културу са почетком у 19.30 часова. У име Његовог Преосвештенства, епископа зворничко-тузланског господина Фотија присутнима се обратио и благословио овогодишње "Вишњићеве дане" протођакон Бојан Чечар.  Присутнима се обратио и Градоначелник, г-дин Љубиша Петровић и проф. др Дејан Антић (Ниш). Бесједу посвећену Филипу Вишњићу говорио је проф. др Миливоје Млађеновић. У програму су наступили: мјешовити хор СПД „Србадија” и дјечији хор „Србадија”, диригент доц. др Јелена Тракиловић, глумци Градског позоришта "Семберија", ученици Гимназије "Филип Вишњић". Сценарио за свечану академију припремила је Валентина Видаковић, професор српског језика и књижевности. Програм свечане академије водила је Милица Марић.  За сценографију свечане академије је била задужена Јелена Пантић, секретар Градског одбора СПКД "Просвјета" Бијељина.

Погледајте галерију фотографија ОВДЈЕ.

 

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail